Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Evenimente
19 iunie 1974: “Campioana unei mari iubiri” deschide calea Universitatii Craiova spre marea performanță
0 Publicat la 19 iunie 2017, ora 15:33, 2769 / 307 afişări Micapi
Nota medie 6.1/10 din 94 voturi
   
Reputatul antrenor craiovean, Constantin Oțet, secundul profesorului Constantin Cernăianu în sezonul 1973-1974, nota în propriul jurnal: „Duelul cu Dinamo, din anul precedent (1972-1973) a continuat cu o şi mai mare ardoare şi în 1973-1974! De fapt, acesta a durat permanent, Dinamo încercând prin «jocuri de culise» să ne ia din nou campionatul… În ultima etapă, FC Argeş «face figuraţie» conform unui plan dinainte stabilit şi se prezintă în «Şoseaua Ştefan cel Mare» de la… botezul lui Jercan (jucător de la FC Argeş – n.r.) petrecut în ajunul acestui meci… Universitatea are însă de furcă cu echipa lui Mircea Dridea (antrenor Petrolul – n.r.), iar spectatorii Petrolului scandează pentru… Dinamo. Meciul este jucat la o cotă la care simţeai că rafinăriile Ploieştiului puteau lua foc în urma duelurilor din teren, de pe margine şi din tribune (…) Pe fond nervos, fiind al doilea campionat pe care puteam să-l pierdem la golaveraj, în momentul în care aud că Dinamo înscrie al şaptelea gol lui FC Argeş, izbucnesc într-un plâns nervos. Portarul Oprea este miraculos într-o fază şi Dumnezeu face dreptate. CRAIOVA ESTE CAMPIOANĂ!!! Arbitrajul impecabil: ing. Dinulescu trebuie pus în…POMELNIC!!!“.

19 iunie 1974. Stadionul din Ploiesti. Ultima etapa a campionatului 1973-1974. Universitatea Craiova incheie cu un scor alb, 0-0, intalnirea cu petrolistii din localitate. Un vis devine realitate. Cu un an in urma, alb-albastrii pierdeau campionatul la un gol diferenta, in fata rivalilor de la Dinamo Bucuresti. Atunci, in calitate de „vietas al timpului sau”, poetul Adrian Paunescu denumeste echipa studentilor craioveni, CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI. Talente veritabile, fotbalistii olteni au avut o pregatire de exceptie, tehnico-tactic. In jurul lor, in conducerea echipei, cadre didactice universitare. In jurul echipei domina un adevarat spirit academic. In tribune, la fiecare meci disputat in Banie, intre 30.000 si 50.000 de suporteri. In jur de 5.000 de olteni, la fieare antrenament. In deplasare, o galerie studenteasca formata din circa 2000-3000 de tineri, insotea mereu echipa. Si munca asidua. Si ambitie. Si urajul antrenorilor Cernaianu si Otet, sa abordeze un campionat cu doi jucatori foarte tineri: Balaci si Negrila. Cu legendarul Nelu Oblemenco, golgheter absolut, capitan al echipei si port-stindard al inaltei moralitati sportive.

                Povestea Primului Titlu pentru Universitatea Craiova este una aparte. De la promovarea din 1964 si pana la primul campionat castigant, in 1974, s-au scurs fix 10 ani. O mare stabilitate s-a manifestat la nivelul bancii tehnice: Oteleanu, Cosmoc, Coidum, Cernaianu. Doar patru antrenori. Cu antrenorii secunzi Otet si Deliu, in calitate de principali la tineret-rezerve. Cun exceptional colectiv la nivelul copiilor si juniorilor: Scaiesteanu, Mitachescu, Clement Iordanescu, Lae Opris, Girlesteanu. Cu medicul-antrenor Vasile Frinculescu. Cu arbitraje ostile, pro-Dinamo, Cu nedreptatea care i s-a facut lui Oblemenco, de a nu fi convocat echipa nationala. Universitatea Craiova, prin jucatori, antrenori, conducatori si public a rezistat tuturor vicisitudinilor care impuneau, nesportiv, echipele departamentale drept castigatoare de trofee.

                Universitatea Craiova, prin Campioana Unei Mari Iubiri, reprezinta lupta unui oras cu un sistem. Reprezinta rabufnirea ambitiei oltenesti. Reprezinta incununarea unei munci a unor veritabile talente, in cadrul unui autentic mediu universitar.

                Anii s-au scurs. Astazi, eroii de odinioara, cei care mai sunt in viata, isi traiesc vremea pensiei, alaturi de nepoti, privind in urma cu mandrie. Ei au realizat ceva pentru orasul lor. Si-au onorat conditia de sportivi de performanta. Se buura de noua echipa a Cetatii Banilor si de noul stadion. Lumea ii mai opreste pe strada, le cere parerea despre fotbalul actual. Ei, vorbesc cu evlavie despre ce inseamna Universitatea Craiova. Majoritatea, fusesera curtati la vremea respectiva, de Dinamo si de Steaua: grade militare, prime de instalare, apropierea, in capitala, de ochii selectionerilor. Dar niciunul nu a putut trada vreodata Craiova. Deoarece, Craiova le-a oferit totul, iar ei si-au daruit tineretea orasului care i-a format ca oameni.

                19 iunie 1974. Ora 19:00 si 19 minute. Meciul Petrolul Ploiesti-Universitatea Craiova s-a incheiat. Fotbalistii alb-albastri se bucura: unii rad, altii plang. Acasa, familiile care au ascultat meciul la radio, simt o descatusare psihica. Intreaga Banieincepe sa se reverse pe strazi. Da, sunte, Campionii Romaniei.

                In partida de Ploiesti, fotbalistii Universitatii Craiova au obtinut note record pentru campionatul romanesc: Oprea 8 – Negrila 9, Badin 8, Boc 10, Berneanu 7 – Strimbeanu 9, Deselnicu 9, Ivan 8 – Nita 7 (min 56: Balan 6), Oblemenco 7 (min. 85: Balaci), Taralunga 8.

                Lotul de legenda al Campionilor din 1974 a avut urmatoarea componenta: Oprea, Manta, Niculescu, Bădin, Deselnicu, Velea, Strâmbeanu, Ivan, Niţă, Balaci, Berneanu, Ţarălungă, Oblemenco, Bălan, Pană, Boc, Ştefănescu, Marcu, Stăncescu, Kiss, Chivu, Negrilă, Constantinescu şi antrenorii Constantin Cernăianu şi Constantin Oţet .

                19 iunie ramane o zi de sarbatoare pentru intreaga suflare olteneasca. Este o zi in care, in anul 1974, cucerind Primul sau Titlu National, Universitatea Craiova Campioana Unei Mari Iubiri a demonstrat ca in Romania valoarea si corectitudinea isi pot spune cuvantul.

 

                

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro