Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Administraţie Primăria dă în judecată CNSC. Ce şanse are să câştige?
DOCUMENTE. Germanii de la Evobus blochează licitaţia autobuzelor
2 Publicat la 13 martie 2014, ora 18:25, 4470 / 1605 afişări Cosmin HORJAN
Nota medie 6.0/10 din 735 voturi
   
Cum procedura de atribuire a contractului privind achiziţionarea de autobuze pentru dotarea parcului auto al RAT Craiova a fost anulată de CNSC, Primăria Craiova s-a văzut nevoită să oprească licitaţia şi să acţioneze Consiliul în instanţă. Şansele de câştig pentru municipalitate sunt însă aproape nule şi, cel mai probabil, va trebui refăcută toată documentaţia de atribuire, inclusiv caietul de sarcini.

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a dat o decizie ciudată în acest caz, anulând procedura de atribuire, în condiţiile în care cu câteva luni înainte dispusese doar reglementarea documentaţiei. Pe data de 9 septembrie 2013, CNSC, prin decizia nr. 3237/ C6 /3280; 3281, a admis contestaţia depuse de Evobus Romania şi a respins-o pe cea a SC Auto Exact SRL, dispunând în acelaşi timp anumite reglementări. În data de 13 februarie 2014, CNSC a respins prin decizia nr. 101 S/C3/391 cererea de suspendare a procedurii de atribuire, motivând că solicitarea Evobus este nefondată. Câteva zile mai târziu, pe 28 februarie 2014, acelaşi CNSC emite decizia nr. 608/C3/391 cu următorul text: „Admite contestaţia şi, pentru imposibilitatea adoptării unor măsuri de remediere fără încălcarea principiilor din domeniu, anulează procedura de atribuire”. Consiliul anulează astfel procedura până la soluţionarea pe fond a contestaţiei depuse de Evobus. Contestatorul a reclamat existenţa unor diferenţe de exprimare la indicarea cerinţei tehnice privind norma minim EURO V cu tehnologie EEV, neprezentarea de către autoritatea contractantă a avantajelor economice în cazul exploatării unor autobuze cu caroserii bazate pe profile din aluminiu şi din inox, modificarea „factorului de evaluare: perioada de garanţie a autobuzelor (exprimată in luni) şi punctajului aferent acestuia” printr-o precizare şi folosirea în mod impropriu, de către autoritatea contractantă, a modalităţii de atribuire a contractului de achizitie. „CNSC vine cu două decizii complet diferite, în aceeaşi cauză, la interval de mai puţin de şase luni. Primăria Municipiului Craiova consideră astfel decizia CNSC ca fiind nelegală şi s-a adresat deja instanţei pentru a se pronunţa asupra acestei cauze, întrucât deciziile contradictorii ale CNSC întârzie procedura de achiziţie şi aduc un deserviciu craiovenilor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Craiova, autoritatea contractantă. Practic, CNSC a emis o decizie contrară primei în doar câteva luni şi a blocat un proiect extrem de important pentru Craiova. „Referitor la modalitatea de atribuire a viitoarelor contracte de achiziţie publică pe baza unui acord cadru, CNSC foloseşte în motivarea deciziei sintagme „ar putea”, „a asigurat formal”, „supoziţii”, sintagme care nu sunt elemente ce ţin de acţiunea sau inacţiunea autorităţii contractante cu rezultat în trunchierea procedurii de atribuire şi afectarea rezultatului procedurii de atribuire. Prezenţa acestor elemente în soluţionarea unei contestaţii sunt inacceptabile, vădit tendenţioase şi în fapt constituie doar supoziţii însuşite de către CNSC fără niciun suport real şi juridic”, se menţionează în comunicatul PrimărieiLicitaţia ar fi trebuit să aibă loc pe 10 aprilie 2014.

 

CNSC se alege cu proces

 

Primăria Craiova a deschis deja o acţiune în instanţă prin care speră să întoarcă decizia 608/C3/391, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al CNSC, Ovidiu Zară, şansele ca municipalitatea să câştige proces sunt extrem de reduse. “Autoritatea contractantă are dreptul de a contesta decizia CNSC în instanţă, la curţile de apel pe raza căreia se află, respectiv la Curtea de Apel Craiova. În proporţie de 98,8 la sută, instanţele menţin deciziile Consiliului. Prin decizia din 9 septembrie 2013 s-au dispus nişte reglementări care nu s-au realizat. În momentul în care s-a luat decizia suspendării procedurii de atribuire au existat motive în acest sens”, a declarat Ovidiu Zară, purtător de cuvânt CNSC.

Evobus Romania a avut în anul 2012 cifră de afaceri de 70.541.848 lei. Firma din România are ca acţionare companiile Evobus Gmbh din Germania şi Evobus Austria Gmbh.

 

 
afiseaza mai multe
mititelu = ESCROC
ba bahoy pai nu trebuia sa faceti miting anti-stapan? Hotarati-va sclavilor!
13 martie 2014, 21:34
 
baboy
sambata la valcea cu totii!!!!! Stiinta e numai una!!!!!!
13 martie 2014, 20:49
 
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro