Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate
Românul care a făcut prima maşină aerodinamică din lume
0 Publicat la 26 iunie 2015, ora 17:38, 3236 / 1117 afişări Cătălin Praja
Nota medie 5.6/10 din 449 voturi
   
Aurel Perşu este inventatorului primului autoturism aerodinamic din lume. Din patriotism, a refuzat să vândă patentul maşinii, deşi General Motors sau Ford i-au făcut oferte generoase.

Pe 19 noiembrie 1022, românul Aurel Perşu cerea brevetarea unei maşini care să semene cu o picătură de apă în cădere. Brevetul a fost aprobat pe 19 septembrie 1924 în Germania. A fost startul maşinilor aerodinamice. Automobilul a fost construit din bani proprii şi avea forma unei picături de apă în cădere. Maşina construită în micuţa uzină a românului a parcurs 120.000 de km şi atingea o viteză de 80 km/h. Autovehiculul avea un motor de 1.400 de centimetri cubi și în jur de 10 cai putere. Deși nu putea depăși 80 de km/h mașina s-a dovedit extrem de stabilă, fiind capabilă să abordeze curbele și cu 60 de km/h. La aproape 100 de ani de la invenția mașinii sale, producătorii auto se luptă pentru a atinge coeficientul aerodinamic de 0,22, atins de Aurel Perșu în 1922. Pentru a vă putea face o idee despre cât de extraordinară este realizarea domnului Perșu, un Ferrari 458 Italia din zilele noastre are un coeficient aerodinamic de 0,33, conform http://playtech.ro.

 

A fost prima maşină fără diferenţial şi cu motorul şi transmisia în jumătatea din spate a maşinii.

 

În acest momnt, maşina lui Aurel Perşu este expusă la Muzeul Naţional Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Bucureşti.

 

Aurel Perșu s-a născut în București, pe 26 decembrie 1890, și și-a descopert, în adolescență, o înclinație deosebită spre inginerie. Reușește, înaintea primului război mondial, să termine cursurile Școlii Superioare Tehnice din Berlin-Charlottenburg. La finalizarea cursurilor în 1913, Aurel Perșu termină șef de promoție.

 

Sursa: http://playtech.ro.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro