Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Mărturii cutremurătoare despre lupta împotriva COVID-19 ale unui director de teatru din BRAZILIA
0 Publicat la 25 martie 2020, ora 13:41, 551 / 505 afişări Sabrina Catrina
Nota medie 6.1/10 din 89 voturi
   
Fernando Yamamoto este director la trupa de teatru “Clowns of Shakespeare” din Natal, Brazilia. Este unul dintre marii actori care a încântat Craiova cu prezența sa de-a lungul celor 2 săptămâni ale Festivalului Shakespeare, în primăvara anului 2018. Și anul acesta trebuia să fie prezent, însă lucrurile s-au complicat din cauza pandemiei de Coronavirus pe întreg mapamondul și situația se prezintă cam așa:

 Cum a început pandemia de Coronavirus în Brazilia?  

 Primul caz a fost descoperit pe 25 Februarie. Au fost persoane care au venit din afara granițelor, în special din Italia. În momentul ăsta, avem aproape 2000 de persoane infectate cu Coronavirus și 34 persoane decedate.

 

 Au prezentat vreun simptom ? 

 Da, au prezentat simptome obișnuite: diaree, febră, tuse uscată. Noi avem o altă problemă  și anume, președintele pe care îl avem. Este un adevărat criminal care se ocupă cu traficul de droguri în Rio de Janeiro.

 

 Care a fost reacția președintelui la primele cazuri de Coronavirus?

 El neagă tot timpul boala. Până săptămâna trecută spunea că este o simplă răceală.  A fost plecat în Statele Unite ale Americii, unde s-a întâlnit inclusiv cu Donald Trump. Un număr de 11 oameni care l-au însoțit sunt infectați, inclusiv câțiva miniștri. După ce s-a întors din America, a participat la un eveniment public unde a dat mână cu diverse persoane.  Fiul lui a declarat că este și el infectat, dar imediat a negat declarația aceasta. Nu vrea să publice testele, dar statul obligă spitalul să le publice. 

 Astăzi a creat o lege prin care permite angajatorilor să nu-și plătească angajații până la 4 luni!!! Congresul încearcă să se opună, dar este o situație absurdă.

 

 Când numărul oamenilor infectați a crescut, a luat vreo măsură pentru binele populației? 

 Asta este cea mai mare grijă a noastră. Ministrul Sănătății încearcă să facă ceva, dar președintele insistă să facă numai ce nu trebuie. Administrațiile locale iau măsuri mai multe decât administrația federală. În Sao Paulo, Rio sau Belo Horizonte lucrurile stau mult mai grav. Oamenii sunt îngrijorați și precauți.

 

 Care sunt măsurile care s-au luat până acum de către administrațiile locale? 

 Noi suntem împărțiți pe state. Sunt măsuri diferite de la un stat la altul. Unele sunt extreme, cum ar fi închiderea aeroporturilor și a stațiilor de autobuz, reducerea numărului de autobuze. În unele state, doar supermarketurile și farmaciile sunt deschise. Mall-urile și centrele comerciale sunt închise. 

 

 Sunt purtate măștile și mănușile? 

 Sunt foarte dificil de găsit în farmacii acum. Mulți oameni poartă, dar eu nu mai am în casă de exemplu. 

 

 Cum se descurcă personalul medical în plină pandemie? 

 Până acum, lucrurile par să fie în regulă. Însă, sistemul nostru medical este foarte prost, iar situația poate fi mai gravă decât în Italia dacă lucrurile se vor complica. De asemenea, multe cadre medicale au fost infectate. Este inevitabil acest lucru. Acum se construiesc spitale provizorii în majoritatea statelor, dar, cu siguranță, nu va fi suficient. Tocmai ce am citit un articol că astăzi s-au înregistrat 9 morți. 

 

 La începutul acestei crize, doctorii spuneau că virusul nu va rezista la temperaturi ridicate. Ce explicație dau doctorii din Brazilia în legătură cu prezența virusului la voi în țară? 

 Din câte știu, a fost o presupunere că virusul nu ar rezista la temperaturi ridicate. Cel puțin, aici a rezistat. Temperatura medie aici este de 28 grade Celsius.  În Africa sunt mai puține cazuri, dar sunt diverse motive. De exemplu, oamenii de culoare sunt mai puternici decât noi.  

 

 În România, oamenii și-au făcut cumpărături în avans, pentru mai multe zile, din cauza fricii de a nu putea ieși din casă. S-a procedat la fel în Brazilia?

 Unde locuiesc eu, în Natal, am încercat să merg la supermarket și era plin de oameni. Am plecat și am preferat să apelez la serviciul de livrare acasă. Supermarketurile și farmaciile dispun de acest serviciu prin intermediul unei aplicații. 

 

 Fernando, ești îngrijorat de faptul că familia ta se poate infecta cu Coronavirus?

 Părinții mei sunt încuiați în casă de 2 săptămâni. Mereu există riscuri, dar au foarte mare grijă. Eu, soția și fiica mea de asemenea stăm în casă. Bunica mea locuiește în Sao Paulo și are 94 de ani. Se pare că este în stare bună, dar mă îngrijorez mereu. Sao Paulo este cel mai periculos oraș în acest moment. A înregistrat cel mai mare număr de decedați. 

 

 Cum reacționează fetița ta la această situație îngrijorătoare pentru tot mapamondul? 

 Eu și soția mea vorbim despre orice cu ea. Uneori chiar prea multe ( râde). Este puțin speriată, dar înțelegătoare. Sâmbătă am avut o experiență dificilă. Am mers la părinții mei acasă pentru a le duce câteva cumpărături și am decis să o iau cu mine pentru a se întâlni cu ei, chiar și de departe. A fost frumos, am vorbit puțin la balcon, totul era în regulă până în momentul în care ne-am urcat în mașină să mergem acasă și ea a început să plângă pentru că nu-i putea îmbrățișa. A fost tristă toată ziua. 

 

 Cum se procedează în cazul oamenilor care nu mai au nicio sursă de venit? Guvernul îi ajută în vreun fel? 

 Este cea mai grea parte. Guvernul face absolut orice, încă de la început, pentru a  crește profitul companiilor și a lua toate drepturile lucrătorilor. Vor fi mulți oameni care vor fi muri de foame. 

 

 Cum te descurci cu sursele de venit în această perioadă de criză?

 Am avut câteva piese la inceputul anului, deci mai am „rezerve”. Este foarte dificil. Am amânat sau chiar anulat multe spectacole din cauza răspândirii virusului. 

 

 Când crezi că se va termina toată perioada această dificilă? În România, se spune că este posibil să dureze până în Iulie. 

 Și eu cred la fel. Specialistii spun că toți vom fi infectați la un moment dat. Dacă putem să evităm în primele 4 luni, ar fi foarte bine pentru că virusul va deveni mai puțin periculos. 

 

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro