Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate
Lia Olguța Vasilescu: “S-au stabilit noi modificări în legislație privitoare la persoanele cu handicap”
0 Publicat la 18 iulie 2018, ora 14:35, 5267 / 4520 afişări Micapi
Nota medie 5.8/10 din 606 voturi
   
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, continuă măsurile de ajutorare a persoanelor cu handicap.

 

“Guvernul a aprobat ieri o ordonanța de urgentă prin care se stabilesc noi modificări in legislație privitoare la persoanele cu handicap”, a declarat Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

 • Centrele rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap vor fi de tip locuințe protejate, centre pentru viață independentă, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre respiro – centre de criză. Finanțarea acestora va fi asigurată, în proporție de până la 90%, de la bugetul de stat.
 • Autoritățile locale și județene au ca termen de realizare data de 31 decembrie 2018, în caz contrar vor pierde, anual, câte 25% din finanțarea asigurată de la bugetul de stat. Noile tipuri de centre vor putea fi finanțate atât prin fonduri europene, cât și prin Programele de Interes Național lansate deja de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Cele două măsuri – pe de o parte pierderea treptată a finanțării pentru vechile centre “mamut”, iar pe de alta finanțarea celor de tip nou - sunt menite să impulsioneze autoritățile competente să accelereze procesul de reformare.
 • O altă schimbare introdusă de noul act normativ se referă la introducerea unei alocații lunare pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiții de locuit, hrană și îmbrăcăminte. Astfel, asistentul care îngrijește un adult cu handicap accentuat va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijește un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar, sume care se adaugă salariului.
 • pentru persoanele cu dizabilități se introduce o legitimație, care se eliberează de către DGASPC, pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap. În baza legitimației, persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile și facilitățile conferite de lege, cum ar fi să meargă la film, la evenimente culturale și sportive, ori cu transportul interurban etc.
 • Biletul unic de transport interurban este, de asemenea, introdus prin proiectul de OUG. Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport și asigurau călătoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport.
 • ONG-urilor cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, procentul va crește de la 90% în prezent, la 98%. Cu alte cuvinte, ONG-urile vor fi sprijinite să se implice și mai mult, în condițiile în care s-a constatat că acestea nu accesau fonduri nerabursabile pentru că nu aveau cota de 10% necesară cofinanțării, iar banii rămâneau necheltuiți.
 • prin proiectul de OUG cresc și sancțiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Astfel, amenzile - care se aplică în cazul  împiedicării accesului la evenimente culturale, educative și sportive, la servicii de transport, la acces în instituții etc - cresc de la 6 – 12.000 de lei la 10 – 20.000 de lei.

Și anul trecut s-au luat măsuri în beneficiul persoanelor cu handicap:

 • mărirea prestațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități, în două tranșe -prima de la 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua de la 1 iulie, cea mai mare creștere fiind pentru copiii cu handicap grav, de 135%;
 • asigurarea, de la bugetul de stat, a sumelor necesare întreținerii în centrele rezidențiale pentru persoanele cu handicap psihic și mintal;
 • recunoașterea limbajului mimico-gestual, astfel încât să se deschidă calea susținerii unor examene (precum cel de bacalaureat) în acest limbaj și să fie îmbunătățit procentul de promovare, foarte mic în prezent;
 • copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se mai prezintă periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor fiind valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani (măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare și condițiile în care copiii cu handicap grav și însoțitorii acestora erau nevoiți să aștepte ore sau chiar zile în șir pentru reînnoirea certificatului);
 • persoanele cu dizabilități primesc din oficiu prestația socială și nu mai sunt obligate să depună o cerere în acest sens (această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună, după obținerea certificatului cu handicap, o cerere specială pentru a primi prestația socială, și, în același timp, pentru eliminarea drumurilor inutile și a cozilor de la ghișee);
 • obligația de întreținere pentru adulții cu handicap asistați în centre s-a restrâns la soț și soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți (înainte, se întindea, pe lângă soț și soție, până la frați și surori, ori rudele în linie dreaptă, iar în practică s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor ajunseseră să fie executate silit pentru neplata contribuției de îngrijire).

 

 

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro