Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Interviu din infernul italian cu craioveanul Filip Paul Bîrlogeanu: “Se îngroapă un om la 30 de minute în Bergamo”
0 Publicat la 20 martie 2020, ora 15:59, 4540 / 4209 afişări Khrystiana Webber
Nota medie 6.2/10 din 108 voturi
   
Filip Paul Bîrlogeanu este craiovean, a absolvit C.N “Fraţii Buzeşti” după care a făcut Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Mecanică din Craiova ambele la buget. A plecat în Italia în 2001, a fost jucător de fotbal, după care s-a angajat la un magazin de haine pe care ulterior l-a cumpărat, iar de 15 ani are propria afacere în Italia – Florenţa.

În urmă cu câteva zile a devenit vedeta în cotidianul The Sun, care a distribuit un filmuleţ cu el din carantină, aşa că am zis să vedem şi noi cum e viaţa unui român în Italia.

 

Salut. Care este situaţia în Florenţa?

La noi situaţia este calmă. De nouă zile stăm în casă. Dar noi chiar stăm în casă, izolarea e izolare. Anul acesta nu ştiu dacă este compromis tot pentru noi, dar două trei luni de aici înainte cu siguranţă nu se va mai lucra, deşi suntem într-un oraş turistic, foarte populat.

 

Statul vă sprijină cu ceva?

Da, aici statul a venit către noi. Nu plătim apă, gaze şi lumină şase luni de aici înainte iar ratele s-au întrerupt, nu se mai plătesc. Din fericire eu nu am avut niciodată rate, ceea ce mă bucură, deci nici de măsura asta nu aş fi avut nevoie, dar sunt foarte mulţi oameni afectaţi care au rate. Nici asigurările la maşini nu se mai plătesc, nici impozite sau rate la bancă, nimic.

 

Câţi bani a pus statul italian ca să combată acest virus?

Statul Italian a pus 25 de miliarde de euro pe masă la o populaţie de 60 de milioane de locuitori. În România, la o populaţie de 20 de milioane trebuia să pună 7 – 8 miliarde de euro pentru cetăţeni şi ei au pus 40 de milioane de lei. 

Este foarte greu de crezut că această sumă, care este de 200 de ori mai mică, raportat la populaţie, faţă de ceea a pus statul italian, o să ajungă.

Spre exemplu, acum se gândesc cum să împartă banii. Se pare că noi, ca patroni o să luăm mai puţini bani. O să primim câte 1000 de euro pe lună. Eu primesc mai puţin ca patron, angajaţii mei primesc mai mult, 1100 ei iar eu ca patron 600 - 800 – 1000 de euro. Practic, pe primul loc sunt angajaţii pentru ei, asta e filosofia lor, că sunt mai mulţi.

 

În România, preţurile au crescut peste noapte, iar guvernul refuză să le plafoneze. Care a fost poziţia Italiei legată de preţurile alimentelor de bază?

ÎnItalia nu s-a umblat la preţuri. Au încercat în primele zile, dar statul i-a amendat şi pe unii chiar i-a închis, iar celor cărora crescuseră preţurile le-au impus să le readucă la suma iniţială iar acum preţurile sunt normale. Acum nimeni nu mai îndrăzneşte să umble la preţuri.

 

Crezi că măsurile luate de guvernul din România sunt îndeajuns de stricte?

Nicidecum. Sunt prea puţin restrictive. Trebuia să facă asta cât mai repede. Uite Spania. În câteva zile a băgat armata pe străzi. La fel se întâmplă şi în Milano unde deja au băgat militarii pe străzi, pentru că mai sunt oameni care vor să alerge şi nu au voie. Cu cât te izolezi mai repede cu atât este mai bine. La noi o să dureze. Nu e uşor să bagi în casă oraşele mari. Va fi foarte greu şi în primul rând nu iau măsurile care trebuie. Strategia o au, pentru că este aceeaşi pentru toată lumea.  Guvernul din România trebuia să înveţe din greşelile italienilor, dar nu au învăţat. Spre exemplu, italienii şi francezii arătau sâmbătă cu degetul că românii erau la terasă în loc să stea în casă şi se întrebau de ce românii nu vor să se uite ce se întâmplă în Europa şi stau la terase pentru ca apoi, peste trei săptămâni, să  bubuie virusul în toată ţara cum s-a întâmplat  în Spania, Italia, Franţa şi Germania.

 

Cum decurge o zi din viaţa ta?

Mă scol, mănânc, mă uit pe geam să văd dacă este vreo atmosferă, nu văd pe nimeni şi mi-am împărţit sarcinile, în fiecare zi fac câte ceva. Azi chitesc haine, mâine zugrăvesc, poimâine nu ştiu ce mai fac, etc. În fiecare zi ne-am împărţit toţi sarcinile. Şi nu faci mult deodată, ca să ai ce să faci trei săptămâni. Eu stau bine singur, că sunt ok, dar alţii nu stau. Lumea e nervoasă. Vezi tensiune, tristeţe în ochii oamenilor la supermarket. În Spania, La Madrid, conform ziarului lor naţional El pais, s-a ajuns la un mort la 16 minute. Am vb cu un prieten din Madrid şi cât a fumat o ţigară a văzut două maşini cu oameni echipaţi care se duceau să ia morţii.

 

Ce se întâmplă cu oamenii care mor şi cu cei care nu mai au loc în spitale?

Cei care mor din cauza virusului se duc la crematoriu. Spitalele sunt la limită. Bolnavii care nu au loc în spitale stau în corturi foarte bine dotate.

 

Mai sunt măşti, mănuşi, dezinfectanţi în magazine? Şi la ce preţ?

Măşti care şi-a luat, şi-a luat. Nu ştiu sigur că eu nu am avut nevoie. Dar dezinfectanţi şi restul se ăsesc la aceleaşi preţuri. Nu le-au mărit. Au încercat la început, când furnizorul mărea preţul, în loc să o dea cu 1 euro o vindea cu 3 euro, dar a intrat garda de finanţe şi i-a amendat pe toţi atât de rău încât în două zile nu a mai făcut niciunu specula şi toate preţurile au revenit la normal inclusive la alimente.

 

Se găsesc medicamente?

Da, în farmacii găseşti tot ce ai nevoie.

 

Si familia are acces in vreun fel la decedați sau raman in continuare in carantină?

Da, au zis că un membru sau doi din familie şi sunt incineraţi. S-a interzis însă participare familiei numeroase la înmormântări, de când au apărut primele cazuri cu decedaţi în Milano de coronavirus. Se pare că după meciul Atalanta – Valencia din Champions League s-a răspândit virusul, că a fost meci cu spectatori şi de acolo ar fi pornit focarul, că au dat virusul de la unii la alţii fără să ştie că sunt infectaţi.

 

În România nu se prea respectă această autoizolare. Italienii cum au fost educaţi să stea în casă?

Dacă în două zile, oamenii nu se supun şi nu respectă regulile, avem armata pe străzi, ceea ce se va întâmpla şi în România dacă nu respectaţi izolarea. Aceasta este o strategie adoptată de Protecţia Civilă Europeană iar toată ţările au adoptat aceeaşi strategie.

 

Cum sunt străzile din zona ta, pentru că peste tot la tv se arată străzi pustii fără picior de om?

După cum se văd şi în poze, străzile chiar sunt pustii. Florenţa e un oraş cu opt milioane de turişti anual, iar anul trecut, în perioada asta era full. Eu am magazinul la Ponte Vecchio, unul din cele mai vechi poduri din Europa cu peste 1000 de ani vechime, care altă dată era plin de vizitatori, dar acum, odată cu această pandemie, totul este gol.

 

Cum au privit italienii acest virus la început şi când au început să se impacienteze?

Pe la sfârşitul lunii februarie au început irtalienii să se sperie. Eu eram în Bucureşti şi vedeam că nu primesc comenzile din China şi când am ajuns în Italia, lucrurile deja începuseră să se inflameze.

 

Italia a devenit în schimb cel mai mare focar din lume care necesită o informare foarte precisă. Cine face această comunicare?

Comunicarea se face de nimeni altul decât de şeful echipei medicale din Wu Han, care a venit cu 11 medici la Milano să ne ajute şi care ţine o conferinţă de presă în direct de pe baricade, în care se prezintă situţia în detaliu.

 

Sunt reale imaginile care circulă peste tot cu dricurile şi camioanele care transportă oameni decedaţi?

Da, din păcate sunt adevărate. Se îngroapă un om la 30 de minute. Este coadă de dricuri.  A apărut şi imaginea din “La republica” cu acele camioane militare care cară decedaţii, iar acest ziar este ziarul oficial al guvernului. Este într-adevăr o mare problemă. Conform graficului, pentru că noi suntem în grafic, ar mai trebui să fie victime până pe 24 luna aceasta, după care se va vedea o scădre şi apoi efectele izolării. Noi ne-am izolat în Italia şi ne dorim să scăpăm cât mai repede, deşi situaţia este foarte gravă. Le recomand tuturor românilor să facă la fel ca noi şi să se izoleze cât mai repede. Est sinura cale prin care puteţi scăpa de acest virus. Nu vă jucaţi cu asta.

 

Cum de a ajuns Italia un focar atât de mare?

Totul a plecat de la doi chinezi care au aterizat la Roma, şi-au închiriat o maşină, au plecat la Milano iar pe lângă Milano, chinezul avea afaceri şi s-a plimbat prin satele de acolo şi fiind purtător, i-a îmbolnăvit pe cei cu care a intract în contact. După o săptămână au plecat la Milano o zi, unde au mai infectat câteva persoane, apoi la Veneţia, iar apoi au luat maşina şi s-a dus la Roma, unde amândoiau început să se simtă rău. S-au internat iar după trei săptămâni s-au vindecat.  De specificat că zona aceea a Italiei este alături de Bavaria cea mai bogată din lume dar şi una foarte îmbătrânită. Media de vârstă a oamenilor care mor este foarte mare. Astăzi este 79,8, ieri a fost 80,1. Unde vezi focare de infecţie dunt foarte mulţi bătrâni. La fel şi în Madrid unde populaţia este îmbătrânită. Unde este focarul în Italia, media de vârstă a celor decedaţi este de 80,3 ani. Într-o zi au murit 148 care aveau peste 80 de ani.

 

S-au depistat şi tineri cu coronavirus.

Cei tineri trec peste. Greu, dar trec peste. Am un prieten care este în spital şi îmi spune ce simptome are, de şase zile de febră, îl doare tot corpul, de la unghie până la firul de păr, dar de ieri se simte mai bine. Ţin legătura cu el zilnic pe watts-up. Noi, cei mai tineri o ducem, greu, cu febră, dar o ducem. Spre exemplu el respiră ajutat de un aparat pus pe gură, dar se vindecă.

 

De ce nu te-ai întors în România când ai văzut ce se petrece?

Eu m-am întors în Italia când începea nebunia, dar carantina la Florenţa este foarte blândă, pengtru că statul te ajută. Eu sunt unul din cazurile care nu are nevoie, dar sunt oameni care au nevoie, si statul le asigură gratuit timp de şase luni apa, gazele şi lumina, ratele la maşini nu se mai plătesc. Suntem primii la cardiaci, primii la diabetici. Avem criză politică în România. Avem 40% în mediul rural dintre care 11% nu ştiu ce înseamnă cuvântul virus. Unde crezi că aleg să stau în carantină?

 

Ţinând cont că stai singur, cum îţi procuri mâncarea?

Am supermarketul lângă mine, cobor de două ori pe săptămână, atent, stăm la coadă, la doi metri unul de altul, intrăm înăuntru, ne luam repede ce avem nevoie, ieşim, acasă direct.

 

Pentru ce ai voie să ieşi din casă?

Ai voie să ieşi pentru necesităţi şi urgenţe. Asta este carantina. Asta o să fie şi în România. Vezi că e decizia luată de Protecţia Civilă. Peste tot fac toate ţările la fel. Atunci o să intraţi în carantină. Acum faceţi iyolare voluntară ca să nu vă îmbolnăviţi. Carantina o să fie când nu o să mai vedeţi picior de om pe străzi. Şi la noi mai sunt persoane care aleargă. Rar, dar sunt. Şi ne+au spus la televizor că virusul trăieşte, câte ore, yile, pe ce materiale. Dinn momentul în care o să intraţi în carantină să calculaţi două săptămâni cu una prelungire, când nu o să mai fie nimmeni pe stradă.

Acum ştiţi ce faceţi? Lungiţi criza finaciară. În loc să intraţi toţi în casă, staţi pe străzi, la biserici. Trebuia să intraţi în casă imediat. Spaniolii au intrat foarte repede în casă şi chiar şi acolo tot s-a răspândit virusul.

 

Îţi trebuie permis săieşi din casă?

Am o aplicaţie pe mobil pe care mi-a dat-o primăria. La cumpărături nu trebuie, la farmacie mai ai nevoie de ea şi la muncă, dacă munceşti. Sunt controale prin oraş tot mai dese. În ultimele şase zile chiar s-au intensificat cu amenzi din ce în ce mai mari. Din păcate însă, românul nu ştie decât de frică.

 

Cum se vede situaţia pe care o traversează România din Italia?

În Italia suntem înaintea României cu 2-3 săptămâni. Aceleaşi măsuri care au fost luate în Italia se vor lua şi în România. Din păcate, faţă de Italia, noi avem o problemă cu mentalitatea, pentru că nu o să îl bagi tu pe nea Gheorghe în casă să nu mai bea vin cu nea Ion peste gard pentru că este un virus care îl poate omorâ. Este greu să înţeleagă asta dacă el aşa a fost obişnuit toată viaţa lui. Ţinând cont că la noi, statistic, 11% nici nu ştiu ce înseamnă cuvântul virus, va fi foarte lung acest proces de conştientizare a populaţiei care să înţeleagă faptul că nu e de glumit şi că trebuie să stea în casă.

 

Ce previgurezi că se va întâmpla în România dacă nu se iau măsurile din Italia?

Cu cât România întârzie să ia aceste măsuri, cu atât o să fie mai greu după aceea, pentru că criza economică deja s-a instalat. Trebuie să intraţi în casă cât mai repede. Uite, spre exemplu, în Spania astăzi s-a declarat stare de urgenţă şi a doua zi au băgat militarii pe străzi. Asta se va întâmpla şi în România dacă nu se respectă această măsură.

 

Circulă tot felul de informaţii despre acest virus. Care este de fapt adevărul?

Acum o lună de zile, trei doctoriţe au izolat pentru prima oară virusul dintr-un corp decedat de coronavirus, l-au studiat iar în urmă cu câteva zile au ieşit cu comunicat de presă oficial din partea chinezilor şi a cercetătorilor de la OMS , comunicat care spune că virusul rezistă pe plastic, aramă, carton şi oţel inoxidabil. S-a studiat virusul la o temperatură de 21 – 23 de grade şi umiditate 40%, cum avem în mod normal. Sunt date oficiale care ne spun că nu trebuie să ne jucăm şi să fim cât se poate de responsabili.

 

Craiovenii şi românii trec poate prin cele mai drastice măsuri. Ce sfat le dai ca să reuşească să depăşească mai uşor peste acest obstacol?

Craiovenii şi toţi românii trebuie să înţeleagă că este momentul să stea în casă. Noi stăm izolaţi de nouă zile. Mai erau câteva persoane care alergau în parc, iar ieri, primarul din Begamo alerga după ei cu poliţia ca să îi prindă şi să îi bage în casă. Cum am yis şi mai devreme, o să se intre şi în România cu armata pe străzi dacă nu se respectă izolarea. Deci, staţi în casă şi nu intraţi în contact cu alte persoane.


 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro