Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate Centenarul la Craiova
Foto: Așa au sărbătorit craiovenii 100 de ani de la Marea Unire!
0 Publicat la 2 decembrie 2018, ora 12:29, 3801 / 3480 afişări Mihai Miron
Nota medie 5.9/10 din 609 voturi
   
Craiova la centenar a fost plină de voie bună. Pe un frig pătrunzător, cu un soare cu dinți, peste 5000 de craioveni au venit în fața Primăriei Municipiului Craiova pentru a sărbători 100 de ani de la Unirea cea Mare.

Printre oficialități, și-au făcut prezența deputații PSD de Dolj, senatori PSD Dolj, dar și directorii de la Ford România și Eti EUROPA.

 

“Aniversăm astăzi 100 de ani de când Adunarea de la Alba-Iulia vota Unirea Transilvaniei cu România. De atunci, fiecare generație a contribuit la ceea ce este România azi!  De noi depinde cum va arata ea mâine, atunci când vom preda proiectele noastre urmașilor pentru a le duce mai departe spre mai binele țării. Să nu îi dezamăgim, să nu o dezamăgim! 
 

La mulți ani, români! La mulți ani, România!
Claudiu Manda”, a declara Senatorul Claudiu Manda.

 

“Trăim astăzi un moment unic nu doar pentru lumea secolului 21, ci pentru generații întregi de români.

Ziua Națională, 01 Decembrie, este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care poartă amprenta atât de covârșitoare a importanței trecutului său, dar și responsabilitatea noastră, a celor din prezent, pentru viitorul unei nații binecuvântate de Dumnezeu. Este ziua în care avem obligația, mai mult ca oricând, să ne plecăm în memoria sutelor de mii de români care s-au jertfit pentru un ideal și să încercăm să ne ridicăm la înălțimea vredniciei înaintașilor noștri.

Pentru noi, craiovenii, Marea Unire are semnificații profunde. Cu mândrie și respect în suflet, este de datoria noastră să amintim că militarii de la Regimentul 5 Vanători din Craiova au fost primii care au intrat în Alba lulia, după săvârșirea Marii Uniri, sub comanda unor bravi ostași craioveni precum Traian Epure sau Vasile Gagiu. Să nu uităm că oltenii au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, începând din 1821 și până în 1918. Iar noi, cei de acum, suntem datori să purtăm în suflet modelul personalităților din acele vremuri pentru care sentimentul patriotic era mai presus de orice și care nu pregetau nicio secundă pentru a transmite peste tot în lume, crezul de seamă al românilor, de unire în cuget și-n simțiri.

Locuitori ai vechii Cetăți a Banilor, un oraș cu neprețuite mărturii vii ale trecutului, rolul generației noastre - autorități și simpli cetățeni, este mai important ca oricând, acum, în an Centenar. Avem datoria de a învăța din istorie, de a ne închina cu smerenie în fața strămoșilor noștri, de a ne prețui patrimoniul și tezaurul cultural, dar, mai presus de orice, de a proiecta următorul secol și de a creiona viitorul nepoților noștri. Fiecare dintre noi are datoria să nu uite că românii au fost dintotdeauna repere ale istoriei universale, indiferent că vorbim de cultură, economie sau istorie, iar contextul actual prin care țara noastră este un partener de nădejde al marilor forțe ale lumii ne obligă să devenim mai buni în tot ceea ce facem.

La ceas aniversar, într-un moment unic pentru generații întregi, haideți să găsim împreună cele mai bune soluții pentru a păstra și a duce mai departe valorile patrimoniului nostru. În calitate de primar al Municipiului Craiova, vă doresc să vă bucurați cu tot sufletul de clipa astrală a neamului românesc – Marea Unire.

La mulți ani, #Craiova! La mulți ani, #România!”, a declarat Primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

 

 „Sunt în viața unui neam clipe de fericire atât de mari încât ele răscumpără veacuri întregi de suferință.” Cuvintele acestea au traversat un secol de istorie și vorbesc atât despre măreția și importanța împlinirii de la 1 Decembrie 1918, cât și despre însemnătatea momentelor înălțătoare pe care le trăim astăzi, când celebrăm Centenarul Marii Uniri.
Este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului ultimilor 100 de ani, dar și asupra celui pe care ni-l dorim pentru următorii 100. Mai mult ca oricând, este timpul să ne întrebăm cum putem noi, moștenitorii unui veac de unitate, să arătăm mai bine recunoștința pentru marea realizare a înaintașilor și ce putem face pentru a-i asigura dăinuirea.
Trebuie să dovedim că uniunea între teritorii a devenit cu adevărat „unire-n cuget și simțiri”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.  

 

 

 

 

 

 

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro