Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate 03 octombrie 1385 – 05 octombrie 2017
De la atestarea istorică de ieri la educația de astăzi
0 Publicat la 7 octombrie 2017, ora 10:50, 2156 / 595 afişări Romeo Tiberiade
Nota medie 5.5/10 din 240 voturi
   
03 octombrie 1385 – Ziua Atestării Romilor în Spaţiul Geo-Istoric Românesc. 05 octombrie 2017 – Ziua Internationala a Educatiei. 06 octombrie 2017 – Ziua in care cateva randuri apar intr-un ziar din Craiova. Istoria isi vede de firul ei, tors prin prisma faptelor oamenilor, pe fusul evenimentelor si intamplarilor, al starilor de fapt, dar si de drept. Romii. O istorie lunga, dar mai putin cunoscuta, in adevarata ei lumina. Educatia, o lumina existentiala, imperios necesara oricarei etnii, in orice veac. 3 octombrie 1385 – Ziua Atestării Romilor în Spaţiul Geo-Istoric Românesc

Menţionarea în documentul semnat de Dan Vodă, la 3 Octombrie 1385, a patruzeci de sălaşe de "aţigani", care aparţinuseră Mănăstirii bănăţene Vodiţa (judeţul Mehedinţi) – ca danie făcută anterior de unchiul domnitorului, Vladislav Vodă – şi care aparţineau atunci Mănăstirii Tismana (judeţul Gorj), a determinat ziua atestării Romilor în spaţiul geo-istoric Românesc ca fiind 3 Octombrie. Cronologia evenimentelor si filmul acestora sunt treaba cercetatorilor istorici, sociologilor, antropologilor. Noi avem datoria de a lua aminte si de a aduce la cunostinta publicului larg ceea ce s-a intamplat cu noi. Cu inaintasii nostri, care apucand calea nomadismului au scris poate prima pagina de istorie a exilului. De ce au plecat? Unde voiau sa ajunga?

            Nomazii romi, care au ajuns pe plaiurile Tarilor Romane au simtit o launtrica nevoie de statornicie. Chiar si infruntand robia si alte vicisitudini ale istoriei. A fost si aceasta o forma de educatie: puterea de a suferi.

            Hrisovul din vechime atesta faptul ca tiganii apartineau unei sfinte manastiri. In fapt, ei apartineau Domnului. Pentru ca Dumnezeu socoteste si judeca faptele oricarui om, poate ca acolo, in catastiful veacurilor, o fi mentionat si zbuciumul din sufletul robilor, dar si munca lor pe pamanturile manastirii. A fost tot o forma de educatie: indurarea intru Hristos si munca smerita in folosul unui asezamant plin de har.

            Secolele s-au scurs. Despre tigani s-a vorbit si se vorbeste mai mult de rau. De bine, mai rar. Poate ca este si vina noastra, poate ca este si vina societatii. Societatea ne marginealizeaza, iar noi refulam. Sau suntem marginalizati pentru ca unii semeni de-ai nostri au prejudecati si nu pot iesi dintr-o anumita sfera.

            Pentru a impaca vorbele, cele bune cu cele rele, pentru ca noi sa ne gasim locul in societate si societatea sa ne accepte, exista o singura cale: EDUCATIA.

            Prin educatie invatam si invatam prin educatie. Civilizatia, in intregul ei esential, inseamna prin excelenta, educatie.

            Da, este adevarat. Exista astazi programe si proiecte. Dar cel mai important program se regaseste in proiectul cel mai greu de implementat: schimbarea mentalitatii colective.

            Un copil poate sa tinda la un loc si rol in societate, prin prisma respectului, daca invata ca el trebuie sa fie primul care ii respecta pe cei din jur. Dupa aceea, acelasi copil, trebuie sa mearga la scoala. Pentru a invata carte, pentru a se destepta, poate chiar si pentru a-i destepta pe ai lui, cei de acasa. La scoala va invata sa asculte de dascali, sa convietuiasca alaturi de colegi si la fel va face si acasa, pe ulita sa. Mai departe, copilul creste si merge la facultate. Mediul academic impune anumite standarde si caracterul adolescentului se cizeleaza. Cand vine vremea, se casatoreste asa cum ii dicteaza glasul inimii si merge la munca, inconjurat de respectul tuturor.

            Uneori, educatia este asemenea unei scari. Toti sunt jos, la baza ei. Toti putem urca pe aceasta scara. Totul este sa indraznim sa privim in sus si sa ne dorim sa ajungem in varf. Dar aceasta scara trebuie, treapta cu treapta, sa dezvaluie valorile umane, iar cel care urca pe aceasta scara trebuie sustinut. Pentru pargurgerea primelor trepte este nevoie de sprijin. Din partea familiei, iar dupa aceea, din partea intregii societati.

            Daca inaintasii nostri au putut sa suporte chinurile robiei, cu atat mai mult, cei de azi si cei de maine trebuie sa se bucure de oportunitatile educative pe care le au la dispozitie.

            Nu vreau niciodata sa amagesc pe cineva. Nici cu vorbe mari, nici cu vorbe mici. Vreau sa las faptele sa vorbeasca.

            Chiar daca, spre exemplu, am in judet intalniri cu caracter politic, niciodata nu uit sa fac referire si la educatie. In orice comunitate de romi ajung, de pe intreg cuprinsul regiunii Olteniei, nu ezit sa fac apeluri de suflet catre toate familiile de cetateni romani de etnie roma, in sensul de a-si lasa copiii sa mearga la scoala si de a-i supraveghea, astfel incat fenomenul abandonului scolar sa scada in procentele statisticilor zonale si locale.

            Tiganii au o minte sclipitoare si talente innascute. Aceste calitati, puse in rama educatiei, pot deveni chei ale succesului. Iar succesul in societate nu inseamna averi nemasurate si influente. Inseamna o viata normala.

            Daca in vechime erau cerinte pentru respectarea legilor divine, astazi trebuie sa raspundem cerintelor de respectare a legilor tarii. Acest fapt se invata din mers si este tot o forma de educatie: nu atat educatie legislativa, cat educatie sociala.

            Eu cred ca putem. Daca astazi nu mai suntem robi, trebuie sa devenim parteneri ai societatii. Iar manastirea pe ale carei pamanturi au trudit inaintasii nostri, trebuie sa ramana in adancurile sufletelor noastre ca o carte de identitate a trairii noastre pe meleagurile romanesti.

 

Cu ales respect pentru distinsii cititori ai acestor randuri,

 

Romeo TIBERIADE

Presedintele Partidei Romilor PRO EUROPA Sucursala Dolj

Presedinte al Centrului Regional Sud-Vest Oltenia al Partidei Romilor

 

            

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro